Forsker på syklistene

Sigrid Aas/Elisabeth Andersen Opprettet: 24/07/2008 20:18
assets/Nyheter/Nyheter-2008/_resampled/SetWidth300-Andi-gakori.jpg

Før starten fredag har deltakerne i offroadfinnmark blitt utførlig testet av Andi Weydahl og Idrettsavdelingen på Høyskolen i Finnmark. Lungekapasitet, syreterskel og kroppssammensetning testes både før og etter konkurransen for å si noe om virkningen av 75 mil med hompetitten-tei på stier og traktorveier over vidda. 

75 mil på vidda og derav flere mil med ulendt terreng preget av trillesteiner, bekker og teknisk terreng er neppe balsam for kroppen. Nå ønsker forskerne på HIF å lære mer om virkningen av en såpass ekstrem påkjenning på kroppen til sju sterke menn og en jernkvinne. 

 - Dette er et omfattende prosjekt, vi skal samle inn masse data underveis og i etterkant i konkurransen, forklarer Andi Weydahl som har med seg to bachelorstudenter på prosjektet i tillegg til lege Bjarte Skille.

 Data underveis og etterpå

 Dataene som blir samlet inn underveis dreier seg om blodsukker og urinprøver for å se hvor tom deltakerne eventuelt kjører seg og hvor fort/eller hvorvidt de klarer å hydrere seg tilstrekkelig underveis. En uke etter rittet skal den fysiske kapasiteten testes igjen for å se om løperne har kommet i bedre form enn de var før start. I tillegg skal forskerne følge med på deltakernes hjertefrekvens, døgnrytme og hemoglobin gjennom hele prosjektet.
   
 - Vi er jo litt usikker på hvordan syklistene kommer til å respondere på påkjenningen, det kommer mest sannsynligvis ikke til å være høyt tempo underveis, prologen er nok den hardeste påkjenningen lungemessig, men det å sykle i omtrent 10 timer hver dag over seks dager krever mye styrke, sier Wedahl som krysser fingrene for at alle deltakerne skal komme seg gjennom uken.

 Weydahl og de andre i forskningsteamet skal være tilstede på seks sjekkpunkt underveis for å se hvordan det går med syklistenes fysiske status quo.

 Sammenlikner med hundekjørere og fotballspillere

 Deltakerne er godt trent forsikrer Weydahl, men det er også hundekjørere og fotballspillere kan hun fortelle.

 - I forbindelse med Finnmarksløpet tester vi hundekjørerne på omtrent samme måte som vi nå tester syklistene. I tillegg har vi gjort en del tester på 1.divisjonsspillerne i Alta, så det blir interessant å sammenlikne effekten av denne konkurransen med andre konkurranseformer når det gjelder kapasitet, slitenhet og kroppssammensetning, forklarer hun og legger til at de har tatt både fettprosent og fettfoldmålinger for å dokumentere i hvor stor grad konkurranser tærer på sidefettet.

 Selv om ikke Offroad Finnark er en konkurranse der man presser maks o2 hele tiden er det store muligheter for at lungekapasiteten og syreterskelen blir bedre ettersom man blir bedre trent og mer ”fit” etter så mye slit – hvilket kan ha positive virkninger på o2-opptaket.

Når får vi svar?


 Weydahl vedgår at det er et ganske omfattende prosjekt med mye data å bearbeide, særlig med tanke på at resultatene også skal sammenliknes med data fra andre prosjekt.

 -    Det er dette forskerrollen går ut på, vi har hele tiden mye data og forholde oss til og som vi forsøker å finne sammenheng i. Jeg regner med at vi har mye klart i desember, de to studentene som er med skal skrive Bacheloroppgave basert på testene, i tillegg til at jeg og Skille skal forske på det, kommenterer Weydahl som har nok å henge fingrene i under konkurransen.

 Hun lover for øvrig at en del resultater er tilgjengelig ganske kjapt etter konkurransen selv om hele prosjektet ikke er ferdig på en stund. Men at det blir tungt, det nærer forskeren ingen som helst tvil om:
 
 - Jeg tror det blir utrolig tøft for de som er med, medgir Weydahl som ikke har tenkt å stille til start selv med det første.